Home » Seks tijdens de overgang

Seks tijdens de overgang

 

De veranderingen die tijdens de overgang plaatsvinden hebben een effect op de geslachtsorganen. Zo worden de baarmoeder, de schaamlippen, de vagina en de borsten atrofisch. Dit betekent dat de vaginawand en de baarmoeder minder flexibel en elastisch worden. De vagina verrimpelt en wordt wat kleiner, net als de schaamlippen. De clitoris wordt niet kleiner, maar wordt wel gevoeliger.

Dit komt doordat het vetweefsel, dat om de clitoris heen zit, dunner wordt. Het vaginale vocht vermindert waardoor de vagina droger is.

En er kunnen wat makkelijker vaginale infecties ontstaan (jeuk, ontsteking, witte vloed en dergelijke). Tot aan de menopauze zorgt de zure pH-waarde in de vagina dat microben zich niet kunnen vermeerderen. De daling van de oestrogenen na de overgang vermindert echter deze zuurgraad met als gevolg dat vaginale infecties sneller ontstaan.

De bekkenbodemspieren, die zorgen voor een goede vochtaanmaak, orgasmes en gevoel bij penetratie, kunnen, net als andere spieren, aan kracht verliezen.

  • Een orgasme kan als minder intens en explosief worden ervaren, omdat de stuwing en de samentrekkingen die vanuit de geslachtsorganen door het lichaam golven minder hevig en langdurig zijn. 
     
  • De verminderde spierkracht en de geringere spierinspanning kunnen de opwinding bemoeilijken. Die komt meestal pas, wanneer de clitoris, schaamlippen of vagina worden gestimuleerd. 
     
  • Seksuele opwinding gaat na de overgang, net als daarvoor, gepaard met het vochtig worden van de vagina. De vagina van de vrouw is na de overgang in niet-opgewonden situatie vaak wel droger. Na de overgang maakt een vrouw, als ze opgewonden is, dus niet minder vocht aan, zoals vaak wordt gedacht. Maar het is wel belangrijker dan voor de overgang om te zorgen dat het lichaam in een opgewonden staat is. In een niet-opgewonden situatie is de vagina van een jonge vrouw altijd wel een beetje vochtig. Een snelle penetratie levert daardoor vaak geen klachten op.

    Na de overgang, als de vagina in het algemeen wat droger is, kan een te snelle penetratie wel onprettig en pijnlijk zijn. Als de vagina niet voldoende vochtig is kan de huid bij de opening van de vagina geïrriteerd raken door het ‘schuren’ van de penis. Als er vaak gevreeën wordt zonder voldoende vochtig te zijn gaat het op den duur pijn doen. Dat kan resulteren in een gespannenheid bij het vrijen, wat resulteert in nog meer pijn.