Home » Stress

Stress is veel meer een fysiek proces dat zich in je lichaam voltrekt dan een psychisch probleem.

Bij stress draait namelijk alles om stresshormonen, gelukshormonen en je bijnieren waar veel van deze hormonen aangemaakt worden. De samenwerking tussen deze hormonen bepalen in belangrijke mate hoeveel stress je ervaart, niet alleen in je lijf maar ook in je hoofd.

Ingrijpen op deze processen waardoor stress- en burn-out klachten verdwijnen is een onderscheidende methode!

Wat is stress?

Stress is een vorm van spanning. Om optimaal te kunnen presteren hebben we een bepaalde mate van spanning en dus stress nodig. Positieve stress is bijvoorbeeld de spanning die een inspannende gebeurtenis oproept, zoals voor een voetbalwedstrijd of een sollicitatiegesprek. Na enige tijd verdwijnt deze spanning weer en keert het lichaam terug in de rust toestand. Wanneer stress als een nare gebeurtenis wordt ervaren, spreken we van negatieve stress en vervolgens komen er stressklachten. Vast staat dat vooral de negatieve stress een gevaar vormt voor de gezondheid, omdat zij de grootste en meer langdurige effecten hebben op het centrale en autonome zenuwstelsel.

Stress gerelateerde klachten

Bij langdurige stress is de balans tussen draagkracht en draaglast verstoord en kunnen stressklachten optreden. Deze klachten kunnen zich op verschillende manieren uiten, lichamelijk, psychisch of in het gedrag. Als niet tijdig ingegrepen wordt kunnen de signalen leiden tot chronische klachten: burn-out, chronische moeheid, spanningsproblemen, angststoornissen, maag- en darmproblemen, nek- en schouderklachten, nervositeit en depressie.

Chronische stress voorkomen

Voor je het weet heb je structureel last van stress en verkeer je langdurig in een ongezonde staat van overleven. De onschuldig lijkende aandoeningen nemen toe en het wordt steeds lastiger om van de chronische stress af te komen. Het wordt tijd om hier nu echt mee aan de slag te gaan.

Minder stress?

Neem contact op, onze landelijk werkende stress-coaches kunnen je helpen.